Ce spune analistul politic Răzvan Pantelimon despre dronele găsite la Tulcea!

Trupele rusești continuă atacurile asuprea porturilor din Ucraina, aflate pe Dunăre, Reni și Izmail, porturi ce se poziționează doar la câțiva kilometri de granița cu România. În cursul zilei de 13 septembrie a.c., echipajul unui elicopter al Forțelor Aeriene Române, a identificat în jurul orei 11:30, în zona localităților Nufărul și Victoria, din județul Tulcea, fragmente care ar fi putut proveni de la o dronă, dispersate pe o suprafață de câteva zeci de metri, iar oamenii din zonă au început să-și facă mai multe griji. Contactat de către reporterii Replica, Răzvan Pantelimon, analist politic, consideră cea mai mare problemă cu care se confruntă acum țara noastă este modul în care se comunică și cum ajung informațiile la cetățeni.

Răzvan Pantelimon, analist politic

Trupele rusești au atacat, în cursul nopții de 12 spre 13 septembrie a.c., porturile Reni și Izmail, de pe Dunăre, aflate la mică distanță de granița cu România. Autorităţile au emis, miercuri dimineaţă, 13 septembrie a.c., un mesaj RO-Alert pentru localităţi din judeţul Tulcea, anunţând că există posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian. Mesajul viza 8 localități, Luncavița, Grindu, Isaccea, Ceatalchioi, Chilia, Somova, Pardina și Văcăreni.

Echipajul unui elicopter IAR 330 Puma al Forțelor Aeriene Române, din Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, a identificat miercuri, 13 septembrie, în jurul orei 11:30, în zona localităților Nufărul și Victoria, din județul Tulcea, fragmente care ar fi putut proveni de la o dronă, dispersate pe o suprafață de câteva zeci de metri. Conform procedurilor, un alt elicopter al Forțelor Aeriene Române, din Baza 90 Transport Aerian de la Otopeni, a fost trimis în zonă cu o echipă specializată la bord, pentru a efectua cercetări preliminare în teren și ridicarea de probe pentru efectuarea expertizărilor.

Legat de ultima dronă găsită pe 13 septembrie a.c., Răzvan Pantelimon, analist politic, consideră că marea problemă în momentul de față este cum comunică autoritățile cu cetățenii, creând în rândul acestora panică: „Ce este problematic este modul în care se comunică și în care se acționează de către autorități pentru că astfel se induce panică în rândul cetățenilor, dar în același timp se pierde tot mai mult încrederea în autorități. Potrivit informațiilor, cea de a doua dronă sau resturile celei de a doua drone descoperite de fapt ar fi de la începutul lunii august, când cetățenii din zonă au spus că a căzut ceva dar nu s-a făcut nimic. Acum vorbim de o dronă întreagă care ar fi căzut mai departe de graniță.”

Încă nu se știe proveniența dronei găsite pe 13 septembrie, iar Răzvan Pantelimon este de părere că respectivul obiect ar fi mai mult o dronă de recunoaștere și nu o dronă de tip kamikaze: „Cred că trebuie să fim foarte precauți, să nu ne ducem după fentă sau să nu picăm în capcana propagandei și a manipulăriica să nu sporim panică. Având în vedere ce se întâmplă la graniță, se echivalează aceste drone cu drone explozive sau kamikaze, dar mulți specialiști spun că sunt drone sau au fost mai bine spus drone de recunoaștere, nu vorbim de drone explozive pentru că respectivele ar fi lăsat urme mult mai mari și ar fi fost consecințe mult mai grave. Probabil sunt niște drone de observație, de altfel din câte știu, dronele explozive sunt din plastic, deci bucățile de fibră de sticlă și ce mai găsesc diverși oameni nu cred că aparțin unor astfel de drone. Sunt probabil drone de recunoaștere, dar rămâne de văzut cui aparțin. Este foarte posibil ca el să aparțină Federației Ruse, dar la fel de posibil este ca ele să aparțină Ucrainei sau chiar României sau chiar aliaților din NATO. Dacă este așa putem înțelege și explica atitudinea autorităților române inițial care au negat existența lor. Problema principală a acestui întreg scandal este aceea că se creează panică și locuitorii din zonă am văzut că sunt și așa destul de speriați. Pe de altă parte, se sporește neîncrederea în autorități asta și ca rezultat al modului în care s-a gestionat discuția prin negarea categorică inițială, apoi recunoașterea existenței acestor elemente. Toate acestea duc la scăderea încrederii în autorități și în capacitatea lor de a ne apăra și de a ne proteja în caz de pericol. Imaginile care au apărut în ultima perioadă cu acele adăposturi făcute pentru pitici și discuția despre alertarea populației prin megafoane, prin portavoce, iarăși duc în rizibil autoritățile statului și modul în care acestea acționează. Aici cred că este cea mai mare problemă și nu în niște resturi despre care oricum nu știm mare lucru.”

Imagini de la căutările dronei căzute în comuna Nufăru

„Ca și data trecută, când s-a vorbit despre prima dronă, asistăm, cred eu, foarte mult la o isterizare a publicului mai ales din partea media și a rețelelor de socializare. Sau poate asistăm și la o încercare de schimbare, de mutare a interesului și atenției publice de la alte teme. Să nu uităm că din momentul în care a apărut subiectul dronelor în media și pe rețelele de socializare aproape nimeni nu a mai vorbit de tragedia de la Crevedia, nimeni nu a mai vorbit de problema drogurilor, de tot mai mulți șoferi descoperiți drogați la volan etc. Este posibil ca această temă a dronelor să distragă atenția opiniei publice de la alte subiecte.”, a mai adăugat Răzvan Pantelimon, analist politic.   

Sursa: ReplicaOnline.ro

Lasa un comentariu

ALTE STIRI

Newsletter

Ramai conectat cu ultimele noutati din Constanta

EVENIMENTE CONSTANTA

PRIMARIA CONSTANTA

No Content Available

ULTIMELE STIRI

loader-image
Constanța, RO
9:29 pm, mai 19, 2024
temperature icon 13°C
cer acoperit de nori
Humidity 77 %
Pressure 1017 mb
Wind 12 Km/h
Wind Gust: 16 Km/h
Visibility: 0 km
Sunrise: 5:34 am
Sunset: 8:29 pm
Close

Close
Navigation
Categories