Ce se întâmplă în corpul tău dacă renunți la sare o lună

Se știe că fără sare, mâncarea își pierde gustul. Mai mult, sarea este esențială bunei funcționări a organismului, ea contribuind la funcții fiziologice importante.

Cu toate acestea, excesul de sare poate duce la retenție de apă, hipertensiune arterială, risc de accident cerebral vascular sau chiar boli cardiovasculare. Tocmai de aceea, avertizează medicii, este bine să consumăm sare cu măsură.

Aportul zilnic recomandat de sare este de mai puţin de 5 grame (1 linguriță pe zi), însă multe persoane depășesc această limită.

Studiile au demonstrat că dieta cu conținut scăzut de sodiu poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale, în special la persoanele cu niveluri ridicate.

Potrivit unui studiu, simpla reducere modestă a aportului de sare timp de 4 săptămâni poate ajuta la normalizarea tensiunii arteriale.

Sarea nu este altceva decât un amestec de sodiu (40%) și clorură (60%) care se folosește la condimentarea preparatelor alimentare, dar și pentru prelungirea termenului de valabilitate.

Limitarea aportului de sare din alimentație previne aceste probleme de sănătate și aduce multe alte beneficii. Iată doar câteva:

Scade riscul de cancer: Dietele bogate în sare sunt legate cu anumite tipuri de cancer, așa cum este cel de stomac. O cercetare a constatat că pentru fiecare creștere de 5 g de sare pe zi, riscul de apariție a cancerului se mărește cu 12%.

Asta pentru că sarea deteriorează mucoasa stomacului și susține creșterea inflamațiilor în organism. Cercetările recente au descoperit că aportul ridicat de sodiu poate duce la o deficiență de vitamina D. O astfel de carență crește riscul de probleme cardiovasculare.

Previne osteoporoza: Dieta bogată în sodiu ar putea epuiza calciul din organism. Acest lucru se întâmplă, deoarece organismul elimină calciul prin urină când elimină și sodiul.

Un nivel ridicat de calciu în urină poate duce la apariția pietrelor la rinichi, în timp ce un nivel scăzut de calciu ar putea provoca osteoporoză, numită și boala oaselor fragile.

Ajută la slăbit: Limitarea consumului de sare ţine departe kilogramele în plus și previne apariția obezității. Mezelurile, pizza și alimentele semipreparate sunt bogate în sodiu.

În acest context, dacă urmezi o dietă săracă în sare, aceste alimente vor fi excluse de la masă și, în același timp, nu te vei îngrășa, scrie doctorulzilei.ro.

Sursa: ReplicaOnline.ro

Lasa un comentariu

ALTE STIRI

Newsletter

Ramai conectat cu ultimele noutati din Constanta

EVENIMENTE CONSTANTA

PRIMARIA CONSTANTA

No Content Available

ULTIMELE STIRI

loader-image
Constanța, RO
3:14 am, aprilie 18, 2024
temperature icon 11°C
cer acoperit de nori
Humidity 84 %
Pressure 1000 mb
Wind 25 Km/h
Wind Gust: 34 Km/h
Visibility: 0 km
Sunrise: 6:16 am
Sunset: 7:52 pm
Close

Close
Navigation
Categories