Ce faceţi în caz de înţepături de viespe sau albină

Înțepătura de viespe sau albină poate fi, uneori, extrem de dureroasă. În general, dacă nu intrați prea aproape de zona în care zboară o albină/viespe, aceasta nu se va simți amenințată și nu vă va înțepa. Atunci când sunteți înțepați, aceasta introduce venin sub piele și se declanșează o reacție imunitară.

Specialiștii susțin că reacția la înțepătură depinde de sistemul imunitar și de starea generală de sănătate a fiecărui om în parte. Astfel, o reacție moderată poate include următoarele simptome: senzație profundă de arsură în locul înțepăturii, înroșirea zonei, umflătură, mâncărime. De regulă, simptomele se ameliorează după câteva ore. Potrivit dr. Silvia Patriche, este important de știut că unele reacții alergice la venin pot pune viața în pericol pentru anumite categorii de persoane. Dacă apar simptome precum dificultăți respiratorii, vărsături, diaree, slăbiciuni, transpirație, confuzie este recomandat să sunați la 112. Astfel de simptome apar la câteva secunde sau minute de la expunerea la veninul de viespe sau albină.

„Șocul anafilactic reprezintă o complicație majoră în cazul înțepăturii de viespe sau albină. Un procent mic al persoanelor înțepate ajung la șoc anafilactic. În general, persoanele cu reacții alergice au un risc de 25-65% de a avea șoc anafilactic atunci când sunt înțepate de viespe sau albină. Persoanele cu alte alergii, în special astm sau dermatită atopică au un risc mai mare de complicații, precum șoc anafilactic și deces. De asemenea, persoanele care au rude apropiate care au risc de șoc anafilactic au un risc mai mare de complicații. Dacă sunteţi înțepaţi de o albină, îndepărtaţi acul cât mai repede. Evitaţi, însă, să folosiţi penseta sau să stoarceţi zona pentru a elimina acul insectei. O idee mai bună este să folosiţi marginea unei unghii sau o bucată mai dură de plastic.

Mai apoi, curățaţi zona afectată cu apă și săpun pentru a reduce riscul de infecție. Ulterior, aplicaţi o compresă rece pentru a reduce din umflătură. De asemenea, dacă sunteţi înțepat la mână sau picior țineţi această zonă ridicată”, a explicat medicul.

De asemenea, pentru durere puteți lua paracetamol sau ibuprofen sau antihistamine orale, în caz de reacție alergică ușoară spre moderată. Apoi, pe zona afectată puteți aplica o cremă pe bază de hidrocortizon. Dacă știţi că sunteţi alergic la veninul de viespe sau albină asiguraţi-vă că aveţi la îndemână o injecție cu epinefrină. Chiar și așa, este recomandat să sunaţi la 112, deoarece epinefrina poate cauza palpitații sau simptomele pot reveni odată ce efectele medicamentului dispar. Dacă sunteţi alergici la veninul de viespe sau albină este indicat să discutaţi cu medicul pentru a vedea dacă puteţi face injecții antialergice. Acestea pot reduce din intensitatea simptomelor asociate reacției alergice la veninul de viespe sau albină.

Sursa: CugetLiber.ro

Lasa un comentariu

ALTE STIRI

Newsletter

Ramai conectat cu ultimele noutati din Constanta

EVENIMENTE CONSTANTA

PRIMARIA CONSTANTA

No Content Available

ULTIMELE STIRI

Constanța, RO
9:57 am, septembrie 30, 2023
23°C
cer senin
Wind: 30 Km/h
Pressure: 1018 mb
Visibility: 10 km
Sunrise: 7:01 am
Sunset: 6:49 pm
Close

Close
Navigation
Categories