Simțiți cum vă amorțesc mâna, piciorul? Aceste stări sunt însoțite și de senzații de arsură, înțepături sau furnicături? În aceste condiții, trebuie să mergeți neapărat la medic. Din ce cauză apar aceste stări de amorțeală?
Dr. Daria Enescu susține că amorțeala se poate produce la nivelul unui singur nerv sau poate fi determinată de o scădere a fluxului sangvin într-o anumită parte a corpului. De regulă, problema este cauzată de afectarea, iritarea sau compresia nervilor.
„Afectarea unui disc intervertebral sau de la nivelul încheieturii mâinii poate conduce la tot felul de boli, cum ar fi diabetul. În general, nervii afectați sunt localizați la periferia corpului, dar există și situații în care amorțeala este cauzată de probleme la nivelul creierului sau coloanei vertebrale. Foarte rar, amorțeala este asociată cu afecțiuni care pot pune viața în pericol, cum ar fi un infarct sau o tumoare”, a explicat medicul.
Specialistul a precizat că amorțeala mâinilor se poate declanșa și din cauza spondilozei cervicale, sindromului depresiv, insuficienței circulatorii. Pe aceeași listă pot fi incluse diabetul, chimioterapia, intoxicația alcoolică, accidentul vascular cerebral, sindromul canalului carpian sau sindromul Raynaud.
În ceea ce privește amorțeala picioarelor, aceasta poate avea următoarele cauze: probleme lombosciatice, hernie de disc, sindrom depresiv, insuficiență circulatorie, varice, diabet, chimioterapie, intoxicație alcoolică, boli genetice, tumori cerebrale, accident vascular cerebral, parestezii, precum și sindromul de canal carpian și sindromul Raynaud.
Amorțeala de la nivelul capului și al cefei se datorează spondilozei cervicale, sindromului depresiv, insuficienței circulatorii cerebrale etc.