Ce afecțiune severă pot indica tulburările de tranzit intestinal?

Tulburările de tranzit intestinal, sângerările rectale, modificarea culorii și consistenței scaunului și durerile abdominale pot fi semne și simptome ale unei afecțiuni severe, care poate duce la cancer – polipoza colonică. Afecțiunea este determinată de creșterea unor polipi pe mucoasa colonului, care, într-o primă fază, nu prezintă un pericol pentru sănătate. Dar, dacă nu sunt diagnosticați și tratați corespunzător, polipii colonici pot evolua în cancer de colon.

De aceea, este recomandat un consult de gastroenterologie imediat ce apar unele semnale de alarmă, dar chiar și în lipsa acestora, pentru efectuarea unei investigații de screening, colonoscopia, care permite vizualizarea colonului și descoperirea unor formațiuni suspecte încă din stadiu precoce. În acest fel, polipii colonici pot fi tratați din timp, prevenindu-se malignizarea lor.

Odată stabilit diagnosticul, medicul va stabili planul de tratament. Endoscopia intervențională poate reprezenta o alegere optimă în tratarea polipozei colonice, pentru că polipii benigni și chiar și cei maligni care au invadat superficial mucoasa colonului (în cazuri bine selecționate) pot fi excizați printr-o intervenție endoscopică. O astfel de intervenție poartă denumirea de polipectomie endoscopică și are un rol important în diminuarea considerabilă a riscului de apariție a cancerului de colon.

În timpul colonoscopiei, se poate efectua și rezecția endoscopică a mucoasei, adică îndepărtarea polipului și a unei porțiuni din mucoasa colonului în care acesta este inserat. Soluția nu este însă posibilă în cazul polipilor maligni cu invazie profundă a mucoasei colonului și cu risc de metastazare. În astfel de situații, este recomandată intervenția chirurgicală. Indiferent de metoda de excizie a polipilor, formațiunile suspecte vor fi trimise în laborator, pentru realizarea unui examen histopatologic și imunohistochimic, care să stabilească diagnosticul de certitudine – polip benign sau malign.

Pe lângă tratarea polipilor colonici, endoscopia intervențională este indicată și în diagnosticarea și tratarea altor afecțiuni gastrointestinale, precum boli ale esofagului, ale vezicii biliare, stomacului, pancreasului etc. Comparativ cu intervențiile chirurgicale, endoscopia intervențională prezintă o serie de avantaje pentru pacient, printre care risc de complicații redus și recuperare mult mai rapidă, scrie stiripesurse.ro.

Sursa: ReplicaOnline.ro

Lasa un comentariu

ALTE STIRI

Newsletter

Ramai conectat cu ultimele noutati din Constanta

EVENIMENTE CONSTANTA

PRIMARIA CONSTANTA

No Content Available

ULTIMELE STIRI

loader-image
Constanța, RO
8:42 pm, mai 19, 2024
temperature icon 14°C
cer acoperit de nori
Humidity 79 %
Pressure 1017 mb
Wind 14 Km/h
Wind Gust: 19 Km/h
Visibility: 0 km
Sunrise: 5:34 am
Sunset: 8:29 pm
Close

Close
Navigation
Categories