Preşedintele CNAS, Valeria Herdea, a declarat luni că România s-ar putea confrunta cu un deficit de personal medical, în condiţiile în care, în prezent, jumătate dintre cei care lucrează în Sănătate fac parte dintr-o generaţie care în 4 – 6 ani va ieşi la pensie. În opinia sa, „degeaba” cresc salariile din sănătate dacă nu se face reformă.
Despre această reformă ne-a vorbit și senatorul liberal constănțean, Septimiu Bourceanu, membru în Comisia de Sănătate, care insistă ca ministerul și facultățile din domeniu să se așeze la aceeași masă și să ajungă la numitorul comun necesar: creșterea numărului de locuri în universități. Altfel, potrivit parlamentarului constănțean, avertismentul șefei CNAS va deveni o tristă realitate:
„Atâta timp cât universitățile de medicină și farmacie și minister nu înțeleg să scoată locuri la facultate într-un număr mai mare, nu vom avea capacitatea să acoperim deficitul. Exemplu: admitem că în următorii 4 ani din cei 15.000 de medici de familie rămân 7.500. În următorii 10 ani, nu scoatem 7.500 de medici de familie, pentru că nu avem această capacitate! Din diferența de jumătate nu mai ies la pensie, deci ar trebui să scoatem 7.500 de medici de familie, păi în loc să existe la facultate 100, 200, 300 de locuri, trebuie să fie 1.500, 2.000, 3.000 de locuri! (…) Există o pierdere care trebuie luată în seamă, din diferite motive de viață, mă rog… care duce la această situație. La masă trebuie să stea Academia de Științe Medicale, facultățile de farmacie și ministerul și să își asume o asemenea decizie, să promoveze la nivel național această meserie, de medic de familie, altfel rămânem dependenți de importul de forță de muncă de specialitate, lucru greu de realizat; apoi diferă cultura, este foarte important ca medicul să fie familiarizat cu cultura societății respective, dacă nu… va înțelege greu anumite mecanisme. Aceasta este soluția, altfel va fi foarte greu de gestionat”, a spus senatorul Bourceanu, pentru TOMIS NEWS.