Boli care pot fi „citite” doar dacă te uiți la unghii

Unghiile de la mâini cresc cu aproximativ 0,3 cm pe lună, iar unghiile de la picioare, de trei ori mai încet. Unghiile pot fi afectate în anumite boli ale organismului, în general, şi, în unele boli cutanate, în particular.

În cazul psoriazisului, pe lângă leziunile cutanate, pot apărea, la nivelul unghiilor depresiuni punctiforme, desprinderea unghiei de patul unghial, îngroşarea unghiilor sau striuri longitudinale. În eczeme, unghiile pot prezenta striuri transversale şi, de asemenea, depresiuni punctiforme sau pot fi friabile.

Această friabilitate unghială poate apărea şi la copiii diagnosticaţi cu dermatită atopică, fiind independentă de avitaminoze. Totuşi, friabilitatea unghială nu exclude avitaminoza şi, de aceea, mai ales la copii, investigaţiile de laborator recomandate de medicul pediatru trebuie obligatoriu făcute.

Pelada este, de asemenea, o afecţiune care poate prezenta, la nivelul unghiilor, aceleaşi depresiuni punctiforme şi striuri longitudinale, de care am mai amintit.

Şi numeroase boli ale organismului, în general, pot debuta sau evolua cu modificări la nivelul unghiilor. De exemplu, în cirozele hepatice, pot apărea benzi paralele, formând aşa numita leuconichie. În anemia feriprivă, adică anemia provocată de lipsa de fier, unghiile pot fi curbate, concave şi friabile. În tireotoxicoză, o afecţiune a glandei tiroide (hipertiroidia), apare onicoliza (desprinderea unghiei de patul unghial) şi/sau o depresiune transversală cunoscută sub numele de „liniile Beau”.

Unghii şi degete hipocratice (unghii lucioase şi curbate convex, comparate foarte plastic cu sticla de ceas şi degetele mâinilor cu falangele distale îngroşate, aşa-zisele degete de toboşar) pot apărea în bolile cardiovasculare cianozante, în cancerul pulmonar, în ciroza hepatică şi în fistulele arterio-venoase. 

Sursa: CugetLiber.ro

Lasa un comentariu

ALTE STIRI

Newsletter

Ramai conectat cu ultimele noutati din Constanta

EVENIMENTE CONSTANTA

PRIMARIA CONSTANTA

No Content Available

ULTIMELE STIRI

loader-image
Constanța, RO
2:23 am, decembrie 6, 2023
temperature icon 3°C
cer acoperit de nori
Humidity 89 %
Pressure 1017 mb
Wind 15 Km/h
Wind Gust: 22 Km/h
Visibility: 0 km
Sunrise: 7:25 am
Sunset: 4:27 pm
Close

Close
Navigation
Categories