Casa Națională de Pensii a transmis data la care pensionarii din toată țara pot beneficia de primele bilete de tratament pe anul 2024 la stațiunile din țară. Un sejur cu soţia costă aproape 3.000 de lei. Statul are grijă ca seniorii noştri să-şi poată plăti facturile, să aibă lemne pentru iarnă şi cardurile cu 250 de lei la fiecare două luni pentru alimente, dar are grijă şi de relaxarea bunicilor.
Din 2024, sunt ceva noutăți în acordarea biletelor de tratament pentru pensionarii români. Pensionarii români asigurați, care doresc să se recupereze în stațiune cu bilet gratuit sau subvenționat, pot deja să depună cereri la casa teritorială de pensii. Din 2024, în lista beneficiarilor a fost inclusă o nouă categorie.
Caselor teritoriale de pensii le-a fost repartizată deja prima serie de bilete de tratament din acest an. Pentru distribuirea acestora către beneficiari casele teritoriale au anunțat că doritorii se pot prezenta pur și simplu la ghișeu, cu cererea completată și cu documentele necesare, regula de acordare pentru această primă serie fiind „primul venit, primul servit”. Este posibil la lucrurile să se schimbe începând cu seria a doua, când se vor aplica noile criterii de acordare, aprobate în cursul lunii ianuarie 2024 prin ordin al președintelului CNPP.
În acest an se înregistrează și o noutate în criteriile de acordare, printre beneficiari fiind cuprinși și soțul/soția asiguratului/pensionarului sistemului public de pensii, care nu este asigurat/pensionar al sistemului public. Măsura ar urma să intre în vigoare de la 1 septembrie 2024, odată cu aplicarea noii legi a pensiilor. „Soții sau soțiile asiguraților sau pensionarilor sistemului public, care nu au dreptul la bilet de tratament în nume propriu pot beneficia de bilet numai dacă însoțesc titularii de drept la tratament balnear și dacă nu se încadrează în categoria pensionarilor sau a asiguraților prevăzuți la art. 6 din legea nr. 360/2023”, se menționează la punctul D.2.8. din ordinul privind criteriile de acordare.
Din septembrie 2024, soţii vor putea merge împreună la tratament balnear, chiar dacă unul dintre ei nu este asigurat ori nu este pensionar. Potrivit noii legi a pensiilor publice, ambii soți vor putea merge împreună la tratament balnear, cu condiția să acopere integral valoarea unuia dintre biletele de tratament. Această nouă categorie de beneficiari are în schimb obligația să plătească integral costul biletului, cel mai scump bilet pentru o durată de 16 zile, care include cazare, masă și tratament, ajungând la aproximativ 3.000 lei (2.968 lei).
Guvernul a aprobat la final de ianuarie majorarea numărului de bilete de tratament balnear pentru pensionari şi suma alocată acestora. Vor fi 135.000 de bilete asigurate prin Casa Naţională de Pensii, faţă de 120.000 în 2023. Plafonul alocat acestor tipuri de facilităţi a crescut de la 300.000 la 400.000 lei, a anunțat premierul Marcel Ciolacu.
Casa Națională de Pensii a dat publicității lista stațiunilor în care pensionarii pot primi anul acesta bilete de tratament. Beneficiarii sunt aceiaşi ca şi în anii trecuţi. Vorbim despre pensionarii de invaliditate, persoanele care au fost persecutate pe motive poltice în perioade de dictatură, veteranii de război sau văduvele acestora, persoanele cu handicap. Nu se schimbă nici documentaţia care trebuie depusă la Casa de Pensii. Pensionarii care doresc să obţină bilete de tratament trebuie să depună o cerere tip, cuponul de pensii, o declaraţie pe proprie răspundere că nu au alte venituri în afară de pensia respectivă şi un bilet de trimitere de la medicul specialist sau de la medicul de familie.
Conform unui comunicat al Casei Naţionale de Pensii Public (CNPP), prima serie de bilete, asigurate în unitățile de tratament în contract cu CNPP, începe în data de 19 februarie 2024.