Bienala de Arhitectură Dobrogeană și-a desemnat câștigătorii

Ordinul Arhitecților din România, filiala Dobrogea, a organizat vineri, 17 noiembrie, la Muzeul de Artă din Constanţa, Bienala Dobrogeană de Arhitectură. Evenimentul a avut, ca de fiecare dată, un concept bine definit și a cuprins un concurs de arhitectură care s-a încheiat, după analizarea tuturor lucrărilor, cu premierea celor mai reprezentative dintre ele.

În deschiderea festivității de premiere a luat cuvântul arh. Mihai Isacov, președintele Ordinului Arhitecţilor din România (OAR), filiala Dobrogea. „Ne aflăm astăzi la un eveniment al filialei Dobrogea a Ordinului Arhitecților din România. Este vorba despre Bienala de Arhitectură 2022-2023, iar acum se desfăşoară Gala Premiilor. În data de 10 noiembrie a avut loc vernisajul expoziției, care a putut fi vizitată pe parcursul întregii săptămâni. Au fost mai multe anuale, au fost și bienale, am avut în jur de 40 de concurenți, pe mai multe secțiuni – Arhitectură locuințe, clădiri social-culturale, fotografie. Am avut, de asemenea, două secțiuni realizate împreună cu colegii noștri din Bulgaria și din Moldova şi pot să vă spun că pentru noi este foarte important un astfel de eveniment, pentru că arhitecții își pot prezenta lucrările în fața publicului larg. Această bienală este organizată cu finanțare de la titlul de arhitectură”, a transmis arh. Mihai Isacov. După discursurile invitaţilor, în sala muzeului a avut loc şi un minirecital la pian, susţinut de Harry Tavitian, urmat de decernarea premiilor.

La rândul său, vicepreşedintele OAR Constanţa, arh. Radu Cornescu, a declarat următoarele: „După înfiinţarea Ordinului Arhitecţilor, s-a constituit acest timbru de arhitectură, care este 5 la mie din valoarea unei autorizaţii de construcţii. Aceşti bani se strâng şi ajung la Ordinul Arhitecţilor, care întoarce aceşti bani la filialele din ţară, sub forma unor colecte culturale, care înseamnă cărţi, expoziţii, manifestări ale membrilor fiecărei filiale în parte. Se cunoaşte foarte bine că generaţiile s-au schimbat şi că cei tineri folosesc, acum, mult mai mult materiale moderne, sunt mai incisivi ca noi şi folosesc mult calculatorul. Trebuie coordonată, însă, mereu, arhitectura cu urbanismul, să nu existe, de exemplu, un bloc înalt lângă unul mic, unul vopsit cu roşu lângă altul de altă culoare. Totul trebuie coordonat, ca să avem o privire unitară şi mai ales să ţinem cont de peisajul urban”.

Imediat după concertul lui Harry Tavitian, au fost anunţaţi şi câștigătorii Bienalei de Arhitectură Dobrogeană 2023. Astfel, la secțiunea R/Proiecte Realizate, premiul pentru Locuinţe individiuale şi colective le-a revenit arhitecților Gabriela Ciuchete, Radu Florea, Andrei Grosu și Mihai Stebingar, pentru proiectul „Locuințe colective strada Unirii 118”, Constanța.

Premiul pentru Arhitectură de interior a fost câștigat de arh. Aila Isa și arh. Aidin Isa pentru proiectul „Amenajare apartament PO2”, Constanța, în timp ce premiul pentru lucrări prezentate la alte concursuri sau anuale a fost obținut de colectivul de arhitecți Anca Suhov, Dan Ivanov, Paul Cristian Muraveli, Mădălina Sbarcea și Theodora Migit, pentru banda desenată „Better Tulcea-tu ești orașul”.

La secțiunea P.D./Proiecte de diplomă, arhitectul Sebastian Ciprian Ioan a fost premiat pentru proiectul „Casa veche-casa nouă -Casa Arhitectului, Centru de arhitectură la Constanța”. Mai departe, secțiunea E/Proiecte de sertar i-a avut ca premianţi pe arhitecții Eusebio Ungureanu și Andreea Stănică, pentru proiectul „Home of Shadows”. La secțiunea F/Fotografie, câştigătoarea este arh. Ioana Radu, premiată pentru „Piața Eforie Nord”.

Arhitectul Radu Cornescu a fost premiat pentru volumul său „Arh Hary Goldstein (Horia Maicu) – Constanța-Detalii imagini stilizate cu artropode și motive florale la feroneria ușilor”

La Secțiunea C (Bulgaria), premiul a ajuns la arh. Svetoslav Stanislavov, iar la secțiunea D (Republica Moldova), la arh. Oleg Luca.

https://mycta.ro/wp-content/uploads/2023/11/bienala-de-arhitectura-1-1700411988-1.jpghttps://mycta.ro/wp-content/uploads/2023/11/bienala-de-arhitectura-2-1700412004.jpg

Sursa: CugetLiber.ro

Lasa un comentariu

ALTE STIRI

Newsletter

Ramai conectat cu ultimele noutati din Constanta

EVENIMENTE CONSTANTA

PRIMARIA CONSTANTA

No Content Available

ULTIMELE STIRI

loader-image
Constanța, RO
9:55 am, februarie 23, 2024
temperature icon 9°C
cer fragmentat
Humidity 77 %
Pressure 1015 mb
Wind 27 Km/h
Wind Gust: 37 Km/h
Visibility: 0 km
Sunrise: 6:54 am
Sunset: 5:44 pm
Close

Close
Navigation
Categories