Bibanul de mare va fi „colonizat” în Marea Neagră. Institutul de Cercetări Marine: „Urmărim adaptabilitatea, stresul dacă există și ritmul de creștere”

Institutul de Cercetări Marine din România lucrează intens pentru a aduce bibanul de mare în Marea Neagră. Originar din Marea Adriatică, acest pește este cunoscut pentru gustul său deosebit și popularitatea sa în rândul românilor care călătoresc în străinătate.

Specialiștii au adus deja la noi în țară un lot de bibani de mare din Italia, din Marea Adriatică. „Am adus un lot din Italia, din Marea Adriatică, un lot de 200 de exemplare. Urmează să efectuăm transferul acestora în apa de Marea Neagră și să urmărim adaptabilitatea, stresul dacă există și ritmul de creștere”, a afirmat Victor Niță, cercetător științific, conform Digi24.

Acești pești sunt momentan păstrați într-un vas cu apă sărată și monitorizați îndeaproape pentru a se asigura că se pot adapta la noile condiții de mediu. Proiectul de aclimatizare nu este nou pentru cercetătorii români. Magda Nenciu, un alt cercetător științific, a subliniat succesul anterior cu dorada, o altă specie marină.

Dorada a împlinit un an de când se află la noi în laborator. Au venit, ca şi lavracul pe care l-aţi văzut mai devreme, la o dimensiune de 5-7 grame şi în decurs de un an au ajuns să depăşească 500 de grame. Au depășit prima talie comercială și pot fi practic comercializate aceste exemplare pentru consum”, a explicat Magda Nenciu.

Experții sunt optimiști în ceea ce privește adaptarea bibanului de mare la condițiile Mării Negre. Președintele Federației Pescarilor de la Marea Neagră, Laurențiu Mirea, a afirmat că pescarii deja au captura accidental această specie, în cantități mici, în ultimii ani.

Noi considerăm că este un peşte bun, are valoare economică, dacă stăm să îl comparăm cu hamsia, de exemplu, sau cu stavridele. În ultimii 3-4 ani, pescarii, accidental și nu cantități foarte mari, au prins biban de mare”, a declarat Laurențiu Mirea.

Bibanul de mare este una dintre cele mai căutate specii în restaurantele din țară și din străinătate. „De cele mai multe ori, clienții îl cer pe tigaie sau la grill, să nu fie foarte mult gătit pentru că în momentul acela prospețimea și tot gustul lui se cam duc”, a explicat Adrian Sasu, manager de cherhana.

Sursa: TomisNews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ALTE STIRI

Newsletter

Ramai conectat cu ultimele noutati din Constanta

EVENIMENTE CONSTANTA

PRIMARIA CONSTANTA

No Content Available

ULTIMELE STIRI

Vremea Constanta
Your API key is not activated yet. Remember that newly created API keys will need ~ 15 minutes to be activated and show data, so you might see an API error in the meantime.
Or
Invalid API key. Please see http://openweathermap.org/faq#error401 for more info.
Close

Close
Navigation
Categories