La finalul primei etape de admitere 2024 în licee, Constanța a înregistrat un record, și anume a fost singurul județ care nu a mai avut locuri disponibile la învățământul liceal de zi pentru a doua etapă, ceea ce a creat mari emoții celor 334 de candidați rămași nerepartizați și care deja se vedeau în băncile școlii profesionale.
Cei mai mulți absolvenți constănțeni de clasa a VIII-a nerepartizați s-au înregistrat la Liceul Tehnologic „Nicolae Dumitrescu” (17 candidați), Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru” (16 candidați), Școala Gimnazială nr. 6 „Nicolae Titulescu” (13 candidați), Școala Gimnazială nr. 1 Valu lui Traian (11 candidați), Școala Gimnazială „George Enescu” Năvodari și Liceul Teoretic Mihail Kogălniceanu (câte 10 candidați).
Recent, prof. Sorin Mihai, inspector școlar general, declara că doar 152 de candidați au avut medii sub 5, iar 85 din cei nerepartizați au avut medii între 5 și 6,42, cinci candidați având medii peste 6. În opinia șefului Inspectoratului Școlar Județean Constanța, cauza acestui „ghinion” o constituie fie lipsa unei consilieri corespunzătoare, fie candidații nu și-au dorit anumite licee și atunci fișa de opțiuni a fost prea… scurtă.
Au rămas 79 de locuri la învățământul liceal zi
Dar, la finele săptămânii trecute, odată cu finalizarea primei etape a înscrierii viitorilor liceeni, au mai apărut 79 de locuri libere la învățământul liceal zi, marea majoritate în licee tehnologice. Cu excepția Liceului Teoretic „George Călinescu”, unde au rămas două locuri libere la specializarea filologie (ultima medie 8,32), alte trei locuri la Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, specializarea științe sociale (ultima medie 8,15) și încă trei locuri Liceul Teoretic „George Emil Palade”, specializarea științe ale naturii (ultima medie 8,1).
În ordinea ultimelor medii, au mai rămas un loc la Colegiul Comercial „Carol 1” (7,8), două locuri la Liceul de Electrotehnic și Telecomunicații (7,47), patru locuri la Liceul Tehnologic „Virgil Madgearu” (7,17).
Cu cele mai mici medii de admitere se poate ajunge la Liceul „Regele Carol I“ Ostrov, specializarea mecanică (ultima medie 3,07), la Liceul Teoretic Mihail Kogălniceanu, specializarea industrie alimentară (3,95) sau Liceul Tehnologic „Carsium” Hârșova, specializarea economie (4,25 ultima medie).
Printre cei nerepartizați am putut remarca și anul acesta absolvenți cu medii la final de gimnaziu foarte mari, peste 9, și note extrem „chinuite” la probele scrise ale Evaluării Naționale.
În această a doua etapă a admiterii 2024 în liceu, în zilele de 19 și 20 august o comisie județeană de admitere se va ocupa de redistribuirea elevilor.
https://mycta.ro/wp-content/uploads/2024/08/sus-1722876610-1.jpghttps://mycta.ro/wp-content/uploads/2024/08/fond-locuri-1722875626.jpg