Autoritatea Vamală Română: În ultimele şase luni, nu au fost înregistrate importuri de cereale din Ucraina

Autoritatea Vamală Română a anunţat, luni, 4 decembrie, că, potrivit datelor deţinute de instituţie, în ultimele şase luni nu au fost înregistrate operaţiuni vamale de importuri din Ucraina pentru categoriile de produse agricole grâu, porumb, rapiţă şi floarea-soarelui.

„Autoritatea Vamală Română aminteşte că, până la data de 15 septembrie 2023, punerea în liberă circulaţie sau plasarea sub regim de antrepozit vamal, de zonă liberă sau de perfecţionare activă a respectivelor produse a fost interzisă în ţara noastră, potrivit Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2023/1100 al Comisiei din 5 iunie 2023 de introducere a unor măsuri preventive privind anumite produse originare din Ucraina”, se spune în comunicat.

Reprezentanţii autorităţii au explicat că, începând cu data de 16 septembrie 2023, Comisia Europeană nu a adoptat măsuri similare, iar din acest motiv a fost necesară luarea de măsuri care să vină în sprijinul fermierilor şi producătorilor locali. Astfel, în România, a fost adoptată Ordonanţa de Urgenţă nr. 84/2023 privind instituirea unor măsuri de reglementare a importurilor de produse agricole din Ucraina sau Republica Moldova, conform căreia grâul, porumbul, rapiţa şi floarea-soarelui se pot importa numai pe bază de autorizaţie de import, de către operatorii economici cu sediul social şi punctul/punctele de lucru pe teritoriul României, care desfăşoară activităţi în următoarele sectoare economice: fabricarea uleiurilor şi grăsimilor, fabricarea produselor de morărit, fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de fermă şi creşterea animalelor.

„Deşi ordonanţa a intrat în vigoare la data de 13 octombrie, nici în perioada 16 septembrie – 13 octombrie şi nici de atunci până în prezent nu au fost înregistrate operaţiuni de import pentru produsele agricole originale din Ucraina. Facem precizarea că Autoritatea Vamală Română acordă o atenţie sporită traficului de la frontierele cu Ucraina”, se mai arată în comunicat. 

Sursa: CugetLiber.ro

Lasa un comentariu

ALTE STIRI

Newsletter

Ramai conectat cu ultimele noutati din Constanta

EVENIMENTE CONSTANTA

PRIMARIA CONSTANTA

No Content Available

ULTIMELE STIRI

loader-image
Constanța, RO
1:49 pm, februarie 25, 2024
temperature icon 14°C
cer acoperit de nori
Humidity 79 %
Pressure 1017 mb
Wind 25 Km/h
Wind Gust: 37 Km/h
Visibility: 0 km
Sunrise: 6:50 am
Sunset: 5:46 pm
Close

Close
Navigation
Categories