Invocând aceleași probleme ca și alte delegații din grup, partidul de extrema dreaptă AUR, în ascensiune acum în România, a anunțat că va renunța la decizia de a se alătura grupului Conservatori și Reformiști Europeni (ECR) din Parlamentul European (PE) dacă și partidul de guvernare din Ungaria, Fidesz, i se va alătura. O astfel de decizie importantă ar reprezenta o cotitură de 180 de grade pentru planurile AUR, care, cotat fiind cu șanse de a obține șapte locuri în PE la alegerile din iunie, ar fi vrut să se alăture partidelor „euro-realiste” cu mentalitate similară din ECR, a declarat în iunie pentru Euractiv președintele partidului, George Simion, relatează Euraktiv citat de Rador Radio România.
„Giorgia Meloni e un model politic pentru noi”, a subliniat Simion. Partidul premierului italian, Fratelli d’Italia, e cel care conduce grupul ECR.
Fondat în 2019 și în prezent a doua forță politică din România, cotat cu 20% în sondaje, AUR e pe cale să intre în PE în premieră și poate chiar să devină una dintre cele mai mari delegații naționale din ECR.
În urma flirtului insistent dintre ECR și Fidesz, premierul ungar Viktor Orbán a declarat recent că ar vrea să adere la ECR după alegeri, iar partidul polonez PiS, și el membru al ECR, s-a declarat de acord. Însă alți membri ai grupului nu vor să fie alături Orbán, între care ODS din Cehia și AUR, grupul riscând astfel o scindare chiar în momentul în care se pregătește să devină a treia sau a patra forță din PE, cu mai multă influență legislativă, arată prognozele Europe Elects realizate la comanda Euractiv.