Alexander Adamescu scapă de mandatul european de arestare. Numele lui apare și în dosarul generalilor SRI Coldea și Dumbravă

Curtea de Apel București a revocat definitiv mandatul european de arestare emis în 2016 pe numele lui Alexander Bogdan Adamescu, trimis în judecată pentru presupusa mituire a unor judecători, potrivit portalului CAB. Prin această decizie, CAB a confirmat hotărârea Tribunalului Capitalei din 7 august 2024.
Dosarul lui Alexander Adamescu a fost trimis în judecată de către procurorul DNA George Adrian Matei în iunie 2021 şi vizează fapte mai vechi de dare de mită către judecători. În acest caz, Alexander Adamescu este vizat de o procedură de extrădare din Marea Britanie în urma unui mandat internaţional de arestare în lipsă.
Reamintim că dosarul de dare de mită al omului de afaceri Alexander Adamescu se află în cameră preliminară de mai bine de 3 ani, deși – potrivit codului de procedură penală – această fază a procesului penal în care sunt analizate aspectele de ordin procedural nu ar trebui să dureze mai mult de 60 de zile, potrivit informațiilor G4Media.
Numele lui Adamescu jr. apare în dosarul generalilor SRI Coldea și Dumbravă
„La data de 15.05.2024, Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a corupției s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea altor infracțiuni de trafic de influență, fapte în legătură cu firmele controlate de către numiții Adamescu Bogdan Alexander și Tufan Emil Mihai.
Prin ordonanța nr. 52/1/P/2024 din data de 17.04.2024 s-a dispus începerea urmăririi penale „in rem” sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de influență (…) și cumpărare de influență (…)
Prin ordonanța din data de 15.05.2024 s-a dispus extinderea urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență (…) şi cumpărare de influență (…), fapte în legătură cu firmele controlate de către numiții Adamescu Bogdan Alexander și Tufan Emil Mihai, iar ulterior pentru săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor (…)”, se arată în ordonanța DNA de inculpare a generalilor SRI.
Legătura fugarului Alexander Adamescu cu magistratul care a judecat dosarul afaceristului Hideg
Alexander Adamescu a fost trimis în judecată de procurorii DNA în iunie 2021, fiind acuzat că în 2013 a dat mită unor judecători de la Tribunalul Bucureşti pentru a obţine soluţii favorabile în dosare de insolvenţă în care erau implicate firme ale tatălui său, Dan Adamescu (decedat în 2017).
Procurorii DNA arătau în rechizitoriul trimis instanței în 2021 că, în lunile iunie şi decembrie 2013, Alexander Adamescu şi Dan Adamescu, prin intermediari, le-ar fi dat 15.000 de euro și, respective, 23.000 de lei, judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, de la Tribunalul Bucureşti, pentru ca aceștia să dispună, în dosare privind procedura insolvenţei, soluţii favorabile unora dintre societăţile la care acţionar era Dan Adamescu. Ulterior, cei doi judecători au fost condamnați, iar după ce și-au executat pedepsele, au fost eliberați din penitenciar, în prezent fiind reabilitați.
Alexander Adamescu, fugit din România și dat în urmărire internațională din 2016, s-a stabilit în Marea Britanie, de unde autorităţile române încearcă de mai mulți ani să îl extrădeze, în baza mandatului internaţional de arestare emis în lipsă pe numele acestuia.
În februarie 2024, judecătorul Cătălin Gabriel Bunea a anulat dosarul de corupție al lui Alexander Adamescu, după ce l-a ţinut aproape trei ani în procedură de cameră preliminară la Tribunalul București, deși durata procedurii este de 60 de zile.
Același judecător Cătălin Gabriel Bunea este și magistratul la care a ajuns dosarul omului de afaceri Cătălin Hideg, denunţătorul generalilor SRI Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă, care i-ar fi promis că îl scapă de o condamnare cu executare și de controlul judiciar, în schimbul a 600.000 de euro.
Omul de afaceri Cătălin Hideg este judecat din 2022 într-un dosar în care Parchetul Europen, condus de Laura Codruța Kovesi, îl acuză că a folosit declarații inexacte ca să obțină fonduri europene, dar și pentru spălare de bani.
În timp ce dosarul era la Tribunalul București, în 2023, Cătălin Hideg a ajuns, prin Dan Tocaci și ”prieteni comuni”, la avocatul Doru Trăilă și la foștii șefi din SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, ca să îl scape de controlul judiciar și de condamnarea la închisoare.
În februarie 2024, Hideg a fost condamnat de Tribunalul București la patru ani de închisoare cu executare. Procesul continuă la Curtea de Apel București, unde Hideg a contestat condamnarea.
Două luni mai târziu, în aprilie, afaceristul i-a denunțat pe ”salvatorii” săi la DNA, pentru trafic de influență. În 22 mai, procurorii i-au pus sub acuzare și sub control judiciar pe Coldea, Dumbravă, Trăilă și Tocaci.
Dan Tocaci a fost persoana de legătură între Cătălin Hideg și ”echipa” Doru Trăilă, Florian Coldea, Dumitru Dumbravă, care i-a cerut omul de afaceri 700.000 de euro, lăsând să se înțeleagă că pot interveni la judecători, pentru a primi o hotărâre favorabilă în dosarul său, atât la Tribunalul București, cât și la Curtea de Apel București.
Cătălin Hideg le-a spus însă că le poate da 600.000 de euro, din care, până la momentul denunțului la DNA, ”echipa” Trăilă – Coldea – Dumbravă a încasat 438.000 de lei și 20.000 de euro.
Cătălin Hideg susține că a fost de acord să le dea cei 600.000 de euro doar pentru că i s-a promis că va scăpa de controlul judiciar, care îi interzice să iasă din țară.
”Martorul Hideg Robertino-Cătălin a declarat că principalul motiv pentru care a semnat contractul cu echipa lui Florian Coldea l-a constituit promisiunea că până la 30 octombrie 2023 «va fi liber» și faptul că i s-a creat convingerea că «era o problemă pe care ei o puteau rezolva»”, potrivit anchetatorilor din dosarul deschis la DNA după denunțul omului de afaceri.

Sursa: CugetLiber.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ALTE STIRI

Newsletter

Ramai conectat cu ultimele noutati din Constanta

EVENIMENTE CONSTANTA

PRIMARIA CONSTANTA

No Content Available

ULTIMELE STIRI

Vremea Constanta
Your API key is not activated yet. Remember that newly created API keys will need ~ 15 minutes to be activated and show data, so you might see an API error in the meantime.
Or
Invalid API key. Please see http://openweathermap.org/faq#error401 for more info.
Close

Close
Navigation
Categories