Judeţe din Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei se află sub atenţionare Cod galben de caniculă şi disconfort termic pe parcursul zilei de miercuri, temperaturile în aceste regiuni urmând să ajungă la 35 de grade.
Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) situându-se în jurul valorii de 80 de unităţi. Codul galben vizează Capitala şi judeţele Teleorman, Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu, Ilfov, Prahova, Ialomiţa, Călăraşi, Buzău, Brăila, Vrancea, Galaţi, Tulcea şi Constanţa.
România e împărțită între vijelii și caniculă. Meteorologii au emis, miercuri, două alerte Cod galben, una de ploi și furtuni, alta de caniculă și disconfort termic ridicat.
Începând de miercuri, ora 14.00, până joi, ora 6.00, în Oltenia, sudul și estul Transilvaniei, sudul Banatului, jumătatea de nord a Munteniei, sud-vestul Moldovei și local în Maramureș vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale în general de 55…70 km/h), vijelii, căderi de grindină și descărcări electrice.
În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…30 l/mp și izolat de peste 40 l/mp. Pe de altă parte, miercuri și joi în Muntenia, în sudul Olteniei și în zona continentală a Dobrogei este Cod galben de temperaturi ridicate pentru această dată.
Maximele se vor situa în general între 30 și 34 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) situându-se în jurul valorii de 80 de unități.
Risc de viituri în 29 de județe
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, miercuri, o atenţionare Cod galben de inundaţii, ce vizează până joi râuri din 29 de judeţe. Potrivit hidrologilor, în intervalul miercuri ora 14.00 – joi ora 12.00 se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenție.
Sunt vizate râuri din județele Maramureş, Satu Mare, Bistriţa Năsăud, Bihor, Cluj, Sălaj, Harghita, Mureş, Braşov, Sibiu, Alba, Hunedoara, Timiş, Caraş Severin, Mehedinţi, Dolj, Gorj, Covasna, Vâlcea, Argeş, Olt, Dâmboviţa, Prahova, Ilfov, Ialomiţa, Buzău, Vrancea, Bacău și Neamţ. Bazinele hidrografice afectate sunt Vişeu, Iza, Tur, Someş, Mureş, Bega, Timiş, Desnăţui, Jiu, Olt, Argeş, Ialomiţa şi Siret.
Viituri rapide pe râuri mici cu efecte de inundaţii locale se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri din Maramureş, Covasna, Prahova şi Buzău.