Agenția Nucleară pentru Deșeuri Radioactive reînvie depozitul radioactiv de la Saligny

Agenția Nucleară și pentru Deșeuri Radioactive (ANDR) a elaborat un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) în vederea stabilirii reglementărilor unui teren în vederea ridicării unui depozit de deșeuri de slabă și medie activitate. Terenul propus pentru studiu este situat în extravilanul comunei Saligny, pe limita de vest a U.A.T. Saligny, învecinându-se direct cu U.A.T. Cernavodă și zona Centralei Nucleare Cernavodă. Proiectul DFDSMA propune construirea unui depozit cu maxim 64 de celule de depozitare, grupate câte 4 celule pe o placă de fundație.

În viitorul apropiat, în extravilanul comunei Saligny, Agenția Nucleară și pentru Deșeuri Radioactive intenționează să construiască un depozit de deșeuri de slabă și medie activitate. Astfel, a fost elaborat un Plan Urbanistic Zonal în vederea studierii zonei, fiind vorba despre o suprafață de  aproximativ 1.383.889 mp., aproximativ 138,39 ha., suprafața amplasamentului ce a generat P.U.Z. este de 41,7 ha / 417.009 mp, conform măsurătorilor topografice și 42,07 ha conform Avizului de Oportunitate nr. 9/29.12.2020, emis de Consiliul Județean Constanța. Zona ce se propune a fi reglementată se afla în zona de excludere a Centralei Nucleare Cernavodă (1.000 m) și este delimitată conform Avizului de Oportunitate nr. 9/29.12.2020 astfel: la Nord – U.A.T. Cernavodă; U.A.T. Saligny (proprietăți private); la Sud – U.A.T. Saligny (proprietăți private); la Est – U.A.T. Saligny (proprietăți private); la Vest – U.A.T. Cernavodă.

Proiectul DFDSMA propune construirea unui depozit cu maxim 64 de celule de depozitare, grupate câte 4 celule pe o placă de fundaţie. Într-o celula vor fi amplasate pe 3 nivele un total de 384 de module de depozitare cu deşeuri radioactive de slabă şi medie activitate, de viaţă scurtă, tratate şi condiționate. Modulele sunt plasate în interiorul celulelor cu ajutorul unui hangar mobil dotat cu un pod rulant, hangar care acoperă o celula întreagă şi jumătate din celula adiacentă. După umplerea cu deşeuri radioactive a celulelor, acestea se vor etanșa şi se vor acoperi cu mai multe starturi de materiale, artificiale (membrane hidroizolante) și naturale (nisip, pietre, pământ, iarbă), refăcându-se, astfel,  aspectul natural al zonei.

Reamintim că, în 2010, aceeași ANDR anunța „depozitul va fi gata în 2019, cu cinci ani mai târziu decât a fost anunţat iniţial, proiectul fiind estimat la 220 milioane euro”.

„Termenul de punere în funcțiune a depozitului a fost întârziat din două motive: autorizaţia de mediu se obţine foarte greu, lucru pe care la început nu l-am luat în consideraţie şi, în al doilea rând, depinde şi de staţia de tratare a deşeurilor radioactive ce trebuie construită până în 2017, când ar urma să fie puse în funcţiune reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă”, declara atunci conducerea ANDR.

Altfel spus, depozitul pentru deșeuri nucleare de la Saligny trebuia să fie gata inițial în 2014, a fost amânat apoi pentru anul 2019, iar acum are ca termen de finalizare anul 2055. O întârziere de 41 de ani este, trebuie să recunoaștem, una foarte mare până și pentru România.

Sursa: ReplicaOnline.ro

Lasa un comentariu

ALTE STIRI

Newsletter

Ramai conectat cu ultimele noutati din Constanta

EVENIMENTE CONSTANTA

PRIMARIA CONSTANTA

No Content Available

ULTIMELE STIRI

loader-image
Constanța, RO
1:20 pm, martie 29, 2024
temperature icon 21°C
câțiva nori
Humidity 45 %
Pressure 1015 mb
Wind 34 Km/h
Wind Gust: 46 Km/h
Visibility: 0 km
Sunrise: 5:51 am
Sunset: 6:28 pm
Close

Close
Navigation
Categories